The Widow's Son in the Windshield (Bűnjelek a trezorban) 3.01

2010. január 8., péntek

Megérkezett hozzánk is a várva várt harmadik évad, hát vágjunk mindjárt bele! Mert van mibe! Jó nagy falattal kezdődik ez a széria, amit nem is lehet lenyelni egyszerre, ezért most csak ízelítőt kapunk abból, hogy mi lesz/lehet ezután. Meg volt egy kis szünet, nemcsak a nézőknek, hanem Booth és Brennan között is, hát frissítsük fel az emlékeinket, hogy hol is tartottunk...

...Max, Brennan apja feltűnt és közölte, hogy többé nem akarja elhagyni a lányát. Booth kénytelen-kelletlen letartóztatta, mivel körözött bűnöző, bár előbb egy udvariassági bunyót rendeztek. Mindenesetre ő közölte a rossz hírt Brennannel, hol máshol, mint Angela és Hodgins esküvőjének kellős közepén, ahol Booth volt Hodgins tanúja, Bones pedig Angela koszorúslánya. Miután az esküvő meghiúsult, hiszen Angela már férjnél van, és Hodginsszal leléptek a templomból, Booth és Brennan ott maradtak az oltár előtt, miközben mindenki azt leste, hogy ebből mi lesz. Mindezt azután, hogy Bones szenvedélyesen átölelte Bootht, megköszönvén, hogy elmondta, miért is vállalta apja a börtönt. Zack már nem lehetett ott, hogy ezt lássa, mert behívót kapott Irakba, és elindult férfias kötelességét teljesíteni. Romantikus vígjátékba illően zárult tehát a 2. évad, hogyan tovább?

Vegyük mondjuk elő ismét a kannibalizmust, ami ugye már egyszer szerepelt, az 'A Man in the Bear' című epizódban (1.04 egyik kedvenc), ahol a seriffnek ugyanúgy elment az étvágya a témától, mint most Boothnak. Itt azonban egy "műkedvelő" emberfalóval van dolgunk, aki egy ezüstcsontvázra helyezi rá elfogyasztott áldozatainak csontdarabjait, és még az sem mindegy, hogy kit választ főfogásnak: legutóbb például az özvegy fiát. Annyit egyelőre a faramuci ízlésről, hogy az új sorozatgyilkos egy titkos társaság tagja. A csontváz az ún. 'pharmakos' pozícióban van, ami emberi áldozatot, bűnbakot jelent, és ami a szabadkőművesek nyelvezetében az 'özvegy fiának' felel meg. A banktrezor (=a gyilkos búvóhelye) ajtaján is ez a szabadkőműves idézet található: "Senki sem segít az özvegy fián?" – a felkiáltás egy olyan embertől származik, akit arra kényszerítenek, hogy eláruljon egy titkot, majd megölik, mert nem tette meg – nos ez az utalás megvan a bűntársként elfogott srác halálának módjában is. Kicsit Da Vinci-kód szaga van az egésznek, de annyira azért nem merülünk el az összeesküvések világában, ez azért mégis csak televízió.

Csakhogy lássuk tisztán a dolgokat: van egy repülő koponyánk, ami egy pár tini kocsijának szélvédőjében landol az éjszaka közepén az úton. Az nem derül ki, hová lett a test többi darabja, csak az, hogy emberi fognyomok vannak az arccsonton. Mivel a koponyán van egy oszteóma (jóindulatú daganat), ami egyedi, így azonosítható a halott: egy fiatal, tehetséges hegedűművész, akinek drága hangszere és több nője is volt – egyik sem elég ok arra, hogy megegyék. A kulcs a koponyán talált rózsaszín szienit (gránit), amiből kikövetkeztethető a tetthely, egy elhagyatott emlékmű épület egy óriási trezorral az alagsorban = sorozatgyilkos mennyország. Nincs az a mennyiségű bizonyíték, amit Brennan ne akarna a Jeffersonban szállíttatni, cuccoljuk hát fel az egész hóbelebancot úgy ahogy van, legyen még mit bányászni az évad folyamán. Kell is hozzá minél több kéz, ezért külön nyeremény, hogy Zack visszatér Irakból, az ő precizitása szükséges, hogy meglegyen a nyomravezető részlet: gyémánt berakás volt a fogában a keresett kannibálnak. Persze csak egy ilyen van azok között, akik hozzáférhettek a túlméretezett széfhez, aki (közvetve) be is vallja bűnét, legalábbis ami a husievést illeti. Zack annyira szuper – nem hiába nem tudott senkit se találni Brennan helyette – hogy még ennél is többre jön rá: ez a kannibál csak vendég volt egy másik vacsoráján, aki valószínűleg egy tapasztaltabb veterán. De ebbe már ne menjünk bele, mert ahogy Booth oly bölcsen leszögezi: ez nem sprint, hanem maraton – egy szezonnyitó rész és nem egy teljes estét betöltő mozi.

Maradjunk inkább annál, hogy mi lett kedvenceinkkel – ez minden újabb év nagy kérdése: változott valami velük kapcsolatban? Hodgins haja egyértelműen rövidebb lett, jól is áll neki. Angelával nem tettek le házassági terveikről, ezért magánnyomozót fogadnak, hogy megtalálja a titokzatos férjet, akire Angela picassói rajza és egy anyakönyvi kivonat enged csak következtetni. Cam a régi. (Cam mindig a régi. Cammel kicsit többet kellene már foglalkozni...) Zack? Zack kopasz lett, meg talán fogyott egy kicsit, de lehet, hogy ez csak a kopaszságtól tűnik így. Zackaroni megjárta Irakot, de nem úgy, mint egy átlagos katona – nyoma sincs rajta semmi változásnak – kirúgták, hazaküldték 'kezdjenek veled azok valamit, akik tudnak' címszóval. Még jó.

És mi van az oltári párossal? Booth úgy viselkedik, mint a kivert kutya, aki tudja, hogy valami rosszat csinált, de fogalma sincs, hogy mit, csak szeretne az 'imádott lény' közelében lenni (na jó, ez túlzás, de értjük a lényeget). Brennant viszont alig lehet kicsalogatni a csigaházából (=a laborból), a munkába temetkezik, mint mindig, amikor valami érzelmi gubanc van a háttérben. Booth biztos benne, hogy az a baj, hogy ő tartóztatta le Brennan apját, aki ennek következtében a sitten várja a (valószínűleg halálos) ítéletet. Cam is csak ebben erősíti meg: melyik normális ember tudna ezen túllépni? Csakhogy Brennan agya nem éppen "normálisan" jár (értsd: olyannyira erős benne az erkölcsi meggyőződés, hogy az apja büntetést érdemel, hogy nem tud neheztelni a társára azért, mert ebben közreműködött).

Nem, a gond az, hogy Booth bátorította Zacket arra, hogy engedelmeskedjen a behívónak, és utazzon Irakba a haza szolgálatában. Booth nem lenne Booth, ha nem tapintana rá erre anélkül, hogy Brennan akár csak egy árva célzást tett volna ezirányban – csak előbb ki kellett lőnie az egyes számú okot. Azért megjegyzem, Zack iraki kiruccanása arra is jó volt, hogy láthassuk, Brennannek mennyire érzékeny pontja ez a srác: az ő nevelése, olyan mintha a kisöccse lenne – vagy talán saját magát látja benne. Ami nem is lenne meglepő, hiszen Zack kicsit Bones mása (inkább az ő beceneve lehetett volna ez, mint Clark Edisoné), csak éppen hiányzik belőle Brennan érzékenysége, embersége. Mint ahogy Booth is ezt látja Zackben: ugyanazért támogatta Zack kirepülését a fészekből, amiért Brennannek is jót tett, hogy – az ő segítségével – kimozdult a laborból felfedezni a való világot.

Álljunk csak meg: akkor Angelának nem is volt igaza? Tényleg nem az borította ki Brennant, hogy az oltár előtt Boothszal ölelkezett mindenki szeme láttára? Nem ezért kerülte őt? Az biztos, hogy amikor Booth irodájában jelentkezik terepmunkára, megkönnyebbültnek tűnik, amiért Angela nem említette Boothnak a saját elméletét. És Gordon Gordon óta tudjuk, hogy Angela meglátásai élesebbek, mint a borotvapenge...

Angela: "Édesem, ez most nem az a rész, ahol te megpróbálsz eltitkolni valamit, én meg kiszimatolom az igazságot. Ez az, amikor én elmondok neked valamit, ami igaz, hogy te is felfogjad a magad módján."

Mit mondhatna erre a mi jó Bonesunk? "Ange, fogalmam sincs, hogy miről beszélsz." Ó, túl sokszor hangzik ez el...

További idézetek:
Booth: Te a laborban, én a terepen, így nem tudjuk kihasználni szimbiotikus kapcsolatunk teljes potenciálját.

Magánnyomozó: Elhálták a házasságot? (Hodgins éppen evett volna, de erre megáll a kezében a villa.)
Angela: Telihold, trópusok, ja... határozottan volt elhálás.

Brennan: Egy ógörög felirat van a páncélajtó hátuljába égetve.
Booth: Na és miről szól?
Brennan: Nem tudom, ógörögül van.

Hodgins: (Totál kiakadt Angela férjének fotójától.) Úgy értem, nézzétek ezt a fickót. Milyen nehéz lehet megtalálni egy ilyen pasit? Valószínűleg egy űrállomásból is látni lehet.
Brennan: Birimbau meghalt, mikor a hajója elsüllyedt?
Hodgins: Az remek lenne... Nem, nem. Úgy értettem, így talán holttá nyilváníttathatjuk.
Magánnyomozó: Nem halt meg.
Hodgins: De kár.
Magánnyomozó: Mikor utoljára rátaláltam, jelentkezett egy libériai tankhajóra, ami Tierra Del Fuego felé tartott.
Angela: Ó, oké, ez aztán leszűkíti a kört. Matróz, talán brazil, és egy furulya után nevezték el.
Hodgins: Tudod, mi szűkíti még a kört? Hogy egy titán. Félig ember, félig isten.

Lefordít(hat)atlan poén:
Amikor az autót vezető srácot Booth odavezeti Brennanhez, az azzal kezdi, hogy "I'm not high" – szó szerint: "Nem vagyok magas", szlengben pedig "Nem vagyok betépve". Brennan erre azt válaszolja: "Neither am I. Why is he telling me that?" (Én sem, miért mondja ezt nekem?), vagyis megint lemaradt egy kollokvializmusról.

Miért szeressük még ezt a részt?
– Mert Caroline Julian mindig üde színt visz a Bonesba,
– mert Booth saját testével védené Brennant egy esetleges robbanástól, de azért a szemét becsukja közben,
– mert Booth ha másért nem is, de kukkolásért letartóztatja a titkosszolgálat helyettes vezetőjét, és "muszáj szeretni egy önpusztító pasit, akinek vannak elvei",
– mert szegény Clarkot nem csak az ág, de Booth is húzza, amiért nem segít neki Brennant kicsalogatni a laborból,
– mert Angela vicces segítség az interjúszobában, de Booth még nála is jobb az eltitkolt érzések kiszaglászásában,
– mert Hodgins igazi tanácsot ad Brennannek a Zack-problémára, és nem az érdekli, hogy mit miért csinál,
– mert Bones kézen csókolja Bootht ;o)
– és mert Bingo Baby!


Érdekes:
– Készült néhány jópofa videó a 3. évados részekhez 'Couples Counseling' (Tanácsadás pároknak) címszóval, ahol Brennant és Bootht figyelhetjük meg, amint egy kanapén csücsülve várakoznak a pszichiáternél (Sweetsnél), és persze beszélgetnek a maguk megkapó módján. Íme a TWSitW-hez való.
– Az Angela által említett Calabria nem Spanyol-, hanem Olaszországban található.
– A most bemutatott sorozatgyilkosság-témára a következő részekben térünk még vissza: 3.06 Intern in the Incinerator, 3.08 The Knight on the Grid és 3.15 The Pain in the Heart.

5 megjegyzés:

Bogi,  2010. január 8. 19:18  

Nagyon tetszett ez a rész :) Az elején, ahogy Hodgins előjött az összeesküvés-elméletével mindenk arcán, az a "na, már megint kezdi..." kifejezés. Haláli :D Örülök, hogy Zack visszatért. És az a rajz Angela férjéről :) Művészi!
Az elején pedig úgy meglepődtem, hogy Booth milyen 'tudományosan' adta elő ezt a "szimbiótikus kapcsolatot", de később tetszett, ahogy Brennan irónikusan visszavágott: "Mi ez, a mai napi bölcsesség?" :D

A Bingo Baby-t én sem értem :$

Unknown 2010. január 8. 23:19  

A Bingo Baby szerintem csak Cam egyik " szólása ", olyan, mint a heuréka. :)

Gabriel, a Tanácsadás pároknak videókból szerepelt az epizódokban is?
Mert pl. a pónis videórészlet a konkrét pónis részben / 3x3 / nem található meg. :( Pedig hatalmas! :) Köszi, hogy szóltál ezekről!

Unknown 2010. január 8. 23:24  

Most hogy nézem, ezen a képen a kézcsókkal olyan Bones, mint a Mona Lisa. :)

gabriel 2010. január 8. 23:55  

A Bingo Baby egyszerű. Gondolom, tudod, mi az a bingo játék, és miért kiabálják az emberek azt, hogy Bingo! Vagyis ez csak egy Cam stílusához illő felkiáltás, ami kb. annyit tesz: "Ez az! Megvan!"

gabriel 2010. január 9. 0:25  

Nóra! Igazából nem tudom, hogy a Couples Counselinget egyáltalán tervezték-e valaha az epizódon belül leadni, vagy csak vicces extrának készültek (dvd-re). Szerintem ez utóbbi. De csak 5 vagy 6 van belőle, a 3. évad első pár részéhez.

Megjegyzés küldése

A blog szerzője

Blogarchívum

Rendszeres olvasók

Follow talkaboutbones on Twitter

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP