The Man in the Mud (Mindenki sáros) 3.10

2010. március 22., hétfő

Ez itt az igazságzóna
Vége a karácsonyi mesének, vissza a realitás talajára. Sajnálom, emberek, aki arra számított, hogy egy rögtönzött cuppanós és néhány szívsajdító tekintet után itt a love story következő fejezete, az nagyot tévedett. Booth és Brennan szépen visszacsomagolta az ajándékát, és felrakta a polcra porosodni. Ez van. Lépjünk tovább. Azért nem áll meg az élet, főleg, hogy párosunk minden mozdulatát és megjegyzését továbbra is egy kiéhezett terapeuta lesi, akinek per pillanat van hatalma rá, hogy a maga kis eszközeivel machinálja ezt a kapcsolatot. Csak most visszafelé sül el a fegyvere.

Ha valaki netán idegesítőnek tartotta volna Sweetset, akkor most jókat nevethet a markába, mert a tejfelesszájú pszichiáter ezúttal saját dugájába dől: dupla randira "kényszeríti" párosunkat, részben talán tudományos kíváncsiságból, de nagyon is meglehet, hogy egyéb, nem professzionális okból (felvágni a barátnő előtt / felvágni Boothék előtt?) – amiből végül is csak az derül ki, hogy nem Booth és Brennan kapcsolatával vannak a gondok. Még hogy képtelenek személyes dolgokat megosztani egymással... Blah!!! Lehet, hogy folyton a munkából indul ki a beszélgetésük, de sosem szorítkoztak pusztán szakmai témákra. Rémlik, hogy a legtöbb felületes megfigyelő azt hiszi róluk, hogy szerelmesek civódnak egymással? Ejnye Lance, ennél te sokkal furmányosabb vagy! Ha nem láttam volna a következő évadokat, elhihetném, hogy naiv a fiúcska, de ne dőljünk be a látszatnak! Ennek a srácnak van szeme!

Na de hagyjuk egyelőre ezt az ominózus randit, maradjunk az aktuális ügynél. Ami érdekes is, meg nem is, attól függ, honnan nézzük. Nem az első alkalom (és nem is az utolsó), hogy a hullánkat egy szerelmi légyottra elvonuló párocska találja meg, de mit ne mondjak, az azért extra ötlet, hogy egy ilyen fortyogó sárgödörre vágyjanak a hormonoktól túlfűtött fiatalok. Nem mintha a higiéniát túlzásba kéne vinni, na de ez azért tényleg gusztustalan: büdös is, mocskos is, és ki tudja, mi minden van benne (mint kiderül, egy egész holttest). És ha ez még nem lenne elég meredek, akkor jön Temperance Brennan, és kiszivattyúztatja az egész latrinát a helyiekkel. Ez most komoly?

Brennan: Komoly, mint egy gázroham. (gas attack = gáztámadás)
Booth: Szívroham (= heart attack), Bones! Komoly, mint egy szívroham.

Trutymót a trutymós fickónak: Hodgins legalább elszórakozhat a szmötyiben való turkálással. Úgyis mindig ez az a rész, amikor mindenféle poént el lehet sütni az új hulla felett, mielőtt kiderülne, hogy ki is valójában.

Cam: Mikroszkopikus szakadásokat találtam. De ezt a pozíciót kellett tartania, hogy ilyen kopást és szakadást okozzon.
Hodgins: Jóga általi halál?
Angela: ...A koponya készen áll már?
Zack: Készen kell lennie. Bármikor kiveheted a főzőből.
Angela: Vagy te kiveheted nekem, mert én ugyan soha de soha nem fogom megtenni.

Miután végighallgattuk az összes létező sérülést, amit motorversenyző elszenvedhetett...

Angela: Mi volt ez, karambol tesztbábu?

Cam: Miért akarta volna bárki is megölni? Úgy hangzik, mint aki magától is elég jó munkát végzett.

...Booth Angela skiccében rögtön felismeri Tripp Goddardot, aki persze híres motorversenyző, már ha mond ez valamit a jelenlevőknek. Brennantől miért is várná el Booth, hogy ismerje, így Angela némileg jogosan húzza fel magát Booth csajos általánosításán (főleg, hogy keni-vágja a témát) – nem mintha ez befolyásolná Angelát abban, hogy később hasonló stílusban "lefiúzza" Hodginst és Zacket.

A nyomozás során a halottról kiderül, hogy nem csak abban volt jó, hogy minden lehetséges módon összetörje magát, hanem abban is, hogy ellenségeket szerezzen: egy versenyzőtársát kerekesszékbe juttatta, egy másikat (a csapatvezetője fiát) csak majdnem, a barátnőjét (a csapatvezetője lányát) megcsalta (a stílusát tekintve meg egy tapló volt) – egyszóval akadt rosszakarója bőven, ami Zack neandervölgyi elméletéhez passzítva azt jelentené, hogy több gyilkosról lehet szó. S ha már neandervölgyi, Danny Fitz is kábé beleillik ebbe a kategóriába (a motorversenyzőknek muszáj ilyen borzas/ztó feje legyen? biztos a bukósisak teszi...), talán nem véletlen, hogy Boothnak kedvére telik kicsit szekálgatni az inkrimináló felvétellel. A gyanúsítottak listájára ő is felkerül, de nem sokáig marad rajta, mivel az epizód felénél halálos motorbalesetet szenved – Booth és Brennan szeme láttára. Azért ennyire nem bűn randira hívni Brennant...

Az értékelhető mellékszerepek ezúttal egy ügyvédnek és egy FBI-os technikusnak jutottak, akik kitűnnek a szürke szamarak ködéből. Braxton Smalls rámenősen és nagy dumával teszi folyékonyabbá és némileg izgalmasabbá a kihallgatásokat, s mivel a Fitz család minden tagját ő védi, így elég gyakran megfordul a színen ahhoz, hogy emlékezetes maradjon. Az meg külön felüdülés, amikor a képernyőre kerülő "kisemberek" nem csupán unalmas, funkcionális mondatokat nyögnek be, de felvillantják saját  személyiségüket is, mint ezúttal a motorőrült FBI-os szakértő lány, aki nem csak a feltárt nyomokat prezentálja BB felé, de még van ideje arra is, hogy lelkesedjen a járgányok iránt, véleményt alkosson, és alanya legyen egy kis csontos magyarázkodásnak. (Pont ez az, amit szeretek a Bonesban, hogy még az ilyen részletekre is tudnak figyelmet fordítani.)

Szóval az ügyről annyit, hogy a lehetséges jelölteken végigzongorázva ezúttal a Fitz-klán immár egyetlen örökösére esik a sors, legfőképpen mert DNS-mintával igazolható a bűnössége. Az indok meg az, hogy Phillipa apja az undok Trippre akarta íratni jól menő cége egy részét. Az korántsem biztos, hogy sikerül rács mögé juttatni, mivel a bizonyíték megsemmisült a vizsgálat elvégzése közben (túl kevés volt a minta), így nem ismételhető meg a teszt. A bűnhődés viszont nem marad el, hiszen Booth mindenképp letartóztatja a lányt, hogy az apja számára egyértelmű legyen: nem csak az aranytojást tojó tyúk, de a saját ikertestvére halálát is ő okozta.

Ez megint egy olyan eset, ami nem hoz különösebb megelégedést sem Boothnak, sem nekünk, nézőknek (nekem legalábbis). A látvány (már ha valaki rajong a motorokért), de még inkább a szokásos komédiázás viszont nagyrészt kárpótol ezért (engem mindenképp). Ott van például Zack és Jack közös agyalása, amiből hiányzik a hardcore tudomány, de legalább úgy tudnak örülni a hirtelen jött eredménynek, mint majom a farkának – nagyjából ugyanakkora jelentőségű a felfedezésük is.

Cam: Vagyis... senkit sem tudtunk kizárni a gyanúsított-listánkról. Továbbá, nem tudjuk ez minek a keresztmetszete, és nem tudjuk, mi okozta a sérülést az arc elülső részén. Pontosan miért is jöttetek ide ti ketten "a labor királyát" kiabálva?
Hodgins: Én most visszamegyek, és nagyon kicsi dolgokat nézek a nagyon nagy mikroszkópomon keresztül.
Cam: Tedd azt, és hívd Bootht. Meglátjuk, tud-e kezdeni vele valamit.
Angela: Fiúk.
Cam: Hűű.

Azért Zack ismét bebizonyítja, hogy komputer van az agya helyén, mert néhány másodperc alatt képes egy nagyon foghíjas feliratot értelmes(nek tűnő) szöveggé alakítani kizárásos módszerrel. Hodginsnak is jár pont, mert segít a műhelyben nyomra akadni, és Angelára is lehet számítani ott, ahol a laborpatkányok tudása véget ér: neki ugrik be a softball hasonlat, vagyis hogy ahhoz, hogy egy gyengébb személy is nagyot üthessen, a nyél fölött kell megfogni az ütőt (vagy az emelőrudat, kérdés, mit akarsz megütni). A láncreakció se semmi: előbb Hodgins veszi a lapot, majd Zack, legutoljára Brennannek esik le a tantusz, de csak miután Zack lefordította neki a lényeget fizikára.


Na, de mi a helyzet a középen? Kínos csend, szégyenlős pillantások, érzelmes beszélgetések? Ááá, dehogy. Aki azt várja, hogy szóba kerül még a múltkori csók, az téved. Ellenben, ha eddig nem lett volna világos, most láthatjuk, hogy Booth és Brennan olyan párost alkotnak, amit több évtizedet megélt házasok is megirigyelhetnének. Szegény Sweets nyilván nem sejtette előre, hogy saját maga gondoskodik majd kontrasztanyagról...

Booth pontosan tudja, mit fog mondani Bones a helyszínen, és határozottan lepattintja a kéretlen kérőjét, Brennan hazudni próbál Sweets előtt, hogy védje Bootht, aztán meg ott van a kis "No changies, no take backs" játékuk, ami Phillipa beugratásánál csúcsosodik ki. Hogy miről beszélek? Booth a gyilkossággal kapcsolatos elmélkedésük alatt kiköti, hogy nem lehet változtatni az elméleten, és nem is lehet visszavonni azt. Persze alig telik el néhány pillanat, és saját maga veszi semmibe a szabályt. Brennan ezért tudni akarja, hogy az egész "nincs változtatás, nincs visszaszívás" dolog valós-e vagy se. Booth szerint nem. Vagyis értsük ezt úgy, hogy kettejük között nincsenek ilyen korlátok, mindent újra lehet gondolni? A romantikus lelkűek vegyék célzásnak. Én azt teszem. (Remélem, eljön a nap, amikor Booth azt a határt is visszavonja, amit maga állított fel a kapcsolatukban.)

Az aktuális B-sztori – azaz Sweets kísérlete – határozottan izgalmasabb, mint a gyilkossági ügy. Sweets tehát előhozakodott egy légből kapott feltevéssel (ld. fentebb), ami csak arra volt jó, hogy ennek kapcsán elcsalja Bootht és Brennant egy közös programra vele és a barátnőjével. Nem csoda, hogy Boothnak bűzlik ez az egész ötlet: mit akar ezzel Sweets? Kifizettetni a piájukat? Randigurut játszani? Le akarja égetni őt, hogy nem ért a "lányos" dolgokhoz? Sweetsnek csalit is be kell vetni, hogy erre rávegye:

Sweets: Oké, ha jól megy (=dupla randi), visszavonom az aggályaimat. Visszaengedem magukat a saját környezetükbe.
Booth: Mik vagyunk mi, pisztrángok?


Persze a közös kerámiázás pont fordítva sül el, mint az várható lett volna: Brennan és Booth szuperül érzik magukat, úgy viselkednek, mint a gyerekek, a kemény FBI-osról meg kiderül, hogy jobb a kézügyessége, mint azt bárki feltételezte volna róla (azért az 1.09-ben már láthattuk, milyen helyre kis origamit tudott összehozni). Sweetsről és Aprilről jobbára meg az derül ki, hogy totál nem passzolnak egymáshoz, és még csak megérteni sem képesek egymást. Az, hogy Sweets éjszakája ezután rosszul alakul-e a legkevesebb...

A legszórakoztatóbb az egészben az, hogy April a jelenlévők közül pont Brennanről érzi úgy, hogy a leginkább megérti őt (és bizonyos értelemben ez így is van), s hozzá fordul szerelmi tanácsért. Ebben nem csak az játszik közre, hogy Brennan jó megfigyelő, de nagy mértékben az is, hogy az a fajta kapcsolat, ami közte és Booth között van, ránézésre is irigylésre méltó. Hiába a tagadás, Booth és Brennan igenis két ragyogó kék színű hal!


És Sweets nem hal, hanem egy kölyökkutya. Szomorú, nagy szemekkel. Muszáj sajnálni, amikor kiteszik a szűrét. Még akkor is, ha azt hitte, ő taníthat egy trükköt az öreg rókáknak (pl. a hazugság felismeréséről). Mindenesetre egy kis kegyes hazugság az ő lelkének is jót tesz.

Ami a szívemen, a számon:
Booth: (Danny Fitzről) Bones, ez kicsit sem fél tőlem.
Brennan: Nos, nem könnyű megijeszteni valakit, aki 200 mérföld/órával köröz a pályán.
Danny: Na, ő tetszik nekem. (Brennanhez) Nincs kedve randizni?
Booth: Nem, nem akar randizni magával.
Brennan: Hadd beszéljek a magam nevében.
Booth: Gyilkossági gyanúsított, Bones.

Zack: Krómmal bevonni egy emelőrudat nem jó példa a funkcionalitásra.

April: Beszélni akartam magával, mint nő a nővel, ha lehetséges.
Brennan: Lehetséges, mert mindketten nők vagyunk.

April: Nem, én csak... úgy értettem, én hiszem, hogy minden lény – ember, hal, kutya –, mi mind összetartozunk. Mi mind osztozunk azon a dolgon, ami széppé és értékessé teszi az életet.
Brennan: Kvantum-szinten ez igaz. Bár a 'dolog' kifejezés nem pontos.

Bones: A földművelő társadalmakban a korai házasságoknak volt értelme. A párkapcsolat a túlélést szolgálta, de manapság...
Booth: Tudod, játszhatsz a mezőn anélkül, hogy bevetnéd. (Eredetiben: 'you can play the field' – azt is jelenti, hogy egyszerre több emberrel randizni.)

Booth: A barátod neve Garth Jodrey?
Tim: Honnan tudta?
Booth: (a névtáblájára mutat az asztalon) Seeley Booth különleges ügynök. Különleges.

Tények, tények:
– Amikor Booth Hodginsszal beszél telefonon a műhelyből, Varázslónak nevezi őt. T.J. Thyne a Walker, a texasi kopó c. sorozatban néhány rész erejéig egy számítógépőrültet játszott, akit Varázslónak becéztek.
– Cam szerint a DNS-mintából kiderül, hogy nő volt a tettes, ez esetben viszont nem valószínű, hogy az esküdtek nem ítélnék el Philippát, csak mert volt egy ikertestvére is.
– Ebből az epizódból tudjuk meg, hogy Booth és Brennan között 5 év korkülönbség van. (DB és ED között amúgy 7.) Ami nem igazán cseng össze más epizódokkal: a 3.02-ből tudjuk, hogy Booth 35 éves, Brennanről viszont az derült ki korábban, hogy 1976-ban született (vagyis ekkor 32 év körüli lehet).
– A 'The End in the Beginning'-ben (4.26), az alternatív valóságban Cam "cold fish"-nek (hűvösnek, érzéketlennek) nevezi Brent, vagyis egy halhoz hasonlítja.
– Ez volt az első epizód, amit levetítettek, miután a forgatókönyvírók sztrájkja véget ért, bár magát a részt már a sztrájk előtt leforgatták. A 'The Baby in the Bough' ezt és a karácsonyi epizódot is megelőzte az írott sorrendben, de a FOX úgy döntött, hogy szerintük ez a rész jobban illik folytatásként a 'The Santa in the Slush' után.
– Tim, vagyis a srác, aki a barátnőjét sárfürdőre invitálta – ha minden igaz – ismét feltűnik az 5. évad egyik még nem vetített részében. Vagyis nem ő, hanem az őt alakító Andrew Lawrence kap ismét egy kisebb szerepet, Anthony néven, ha lehet hinni az imdb-nek.
– "Nem tudom, az mit jelent." Ezúttal én sem. Kénytelen az ember utánanézni. Az FBI-os helyszínelő egy olyan komédiasorozatot (The Three Stooges) hibáztat az esetért, amiben a szereplők: Larry, Moe és Curly/Shemp folyton verték egymást, amivel érték.

3 megjegyzés:

Névtelen,  2010. március 22. 19:02  

Úgy látszik, Larry, Moe és Curly már része az amerikai nemzeti tudásnak:)). Kedvenc másik sorozatomban a Stargate-ban is felbukkant a rájuk tett utalás (3x02).

Llew,  2010. március 24. 10:01  

"mit akar ezzel Sweets? Kifizettetni a piájukat?" Én inkább úgy értelmeztem, hogy az ital emlegetésével Booth szokás szerint a korával cukkolná Sweetset, mintha azért hívná el őket, mert őt és a barátnőjét még nem szolgálnák ki, mert fiatalok.

gabriel 2010. március 24. 11:04  

@Llew - ez jó ötlet, nekem nem jutott eszembe! :)

Megjegyzés küldése

A blog szerzője

Blogarchívum

Rendszeres olvasók

Follow talkaboutbones on Twitter

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP